Compozitia materialelor pentru tapiserie
Tineti cont de caracteristicile materialelor din care sunt produse materialele de tapiserie pentru a intelege mai bine comportarea acestora. Va prezentam mai jos principalele materiale care compun tesaturile pentru tapiserie.
Materiale disponibile: Lana, Bumbac, Nailon, Poliester, Acrilic, Poliamida, Microfibra, PVC (stofe vinilin), Piele.
Lana este o fibra naturala provenita de la ovine. Acest material este placut la atingere, cu o elasticitate mare, atacabil de molii, cu o rezistenta la abraziune modesta, slaba rezistenta la razele soarelui, arde incet, se stinge singur si necesita curatare uscata.
Bumbacul este o fibra naturala, vegetala, utilizat de secole. Acest material are o absorbtie ridicata, este rezistent la molii, se coloreaza bine, se sifoneaza usor, are o rezistenta la abraziune buna si o rezistenta moderata la razele soarelui, foarte inflamabil netratat si usor de intretinut.
Nailonul este prima fibra sintetica produsa in 1928. Acest material are o buna rezistenta elastica, o excelenta rezistenta la abraziune, dar o slaba rezistenta la razele soarelui, arde incet topindu-se si este usor de intretinut.
Poliesterul este o fibra sintetica din amestecuri. Acest material are o rezistenta excelenta, este rezistent la insecte si mucegai, cu o buna rezistenta la abraziune si la razele soarelui, rezistent la petele de apa, arde incet topindu-se.
Acrilicul este o fibra sintetica care imita lana. Acest material este placut la atingere, cu o elasticitate si rezistenta la abraziune moderata, usor de intretinut, are o rezistenta excelenta la razele soarelui, nu se sifoneaza, arde usor topindu-se.
Poliamida este o fibra sintetica cu aspect matasos. Acest material este placut la atingere, cu o elasticitate si rezistenta la abraziune buna, necesita atentie la intretinere, are o buna rezistenta la razele soarelui, dar produce foarte multa electricitate statica.
Microfibra este o tesatura noua, asimilata plusului, cu un aspect catifelat. Acest material este usor, placut la atingere, cu o rezistenta modesta la abraziune si razele soarelui, usor de produs si in general mai ieftin.
PVC-ul este abrevierea de la Polyvinyl chloride (policlorura de vinil) si este un material sintetic descoperit de mai multe ori in secolul nouasprezece. Acest material este disponibil in mai multe variante, putand fi obtinut in forma moale si flexibila prin adaugarea de pastifianti. In aceasta forma este utilizat pentru imbracaminte si materiale pentru tapiterie imitand cu success pielea naturala. PVC-ul este rezistent la abraziune, si poate contine substante ce il fac rezistent la actiunea razelor solare si la foc.
Pielea este un material natural provenit de la animale. Acest material placut la atingere, foarte durabil, moderat in rezistenta la abraziune, nu arde, dar necesita o ingrijire speciala la curatare.